2014 Yılı Faaliyet Raporu yayınlanmıştır.

2014 YILI FAALİYET RAPORU

Yönetmelik
11 Mart 2014 tarihinde 28938 sayılı Resmi Gazete’de Gıda Antioksidanları Ölçümü Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yayınlanmıştır.

Atama
30 Mayıs 2014 tarihinde Merkez Müdürü olarak Mühendislik Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Reşat APAK 3 yıl süre ile görevlendirilmiştir.
22 Temmuz 2014 tarihinde Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, 14 Ekim 2014 tarihinde Merkez Danışma Üyeleri atanmıştır. Yönetim ve Danışma Kurullarının üyeleri aşağıdaki isimleri belirtilen öğretim üyelerinden oluşmuştur:

Prof. Dr. Reşat APAK (Müdür)
Prof. Dr. Erol ERÇAĞ (Müdür Yardımcısı)
Prof. Dr. M. Koray GÜMÜŞTAŞ (Müdür Yardımcısı)
Prof. Dr. Ufuk KOLAK
Prof. Dr. Nazlı ARDA
Prof. Dr. Ateş OKTAR
Yrd. Doç. Dr. Ahsen YÜKSEK

Danışma Kurulu
Doç. Dr. Kubilay GÜÇLÜ
Doç. Dr. Kevser SÖZGEN BAŞKAN
Doç. Dr. Sema DEMİRCİ ÇEKİÇ
Doç. Dr. Mustafa ÖZYÜREK
Yrd. Doç. Dr. Saliha Esin ÇELİK
Prof. Dr. Birsen DEMİRATA ÖZTÜRK
Doç. Dr. Esra ÇAPANOĞLU GÜVEN
Doç. Dr. Aliye ARAS PERK
Prof. Dr. Gülaçtı TOPÇU
Prof. Dr. Süha YALÇIN
Prof. Dr. Gürhan ÇİFTÇİOĞLU
Prof. Dr. Tanay BİLAL
Prof. Dr. Dilek BOYACIOĞLU
Dr. Ahmet YÜCER

27 Kasım 2014 tarihinde Merkez Müdür Yardımcılığı’na Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Erol ERÇAĞ ve Prof. Dr. Koray GÜMÜŞTAŞ atanmıştır.
2 Aralık 2014 tarihinde Analitik Kimya Anabilim Dalı personeli Müh. Dr. Ferda Dondurmacıoğlu tam zamanlı olarak Merkez bünyesinde görevlendirilmiştir.

Toplantılar
17 Eylül 2014 ve 21 Ocak 2015 tarihlerinde yönetim kurulu toplantısı yapılmıştır.
21 Ocak 2015 tarihinde danışma kurulu toplantısı yapılmıştır.

Makaleler

• Mustafa Özyürek, Mustafa Bener, Kubilay Güçlü, Reşat Apak, Antioxidant/antiradical properties of microwave-assisted extracts of three wild edible mushrooms, Food Chemistry 157 (2014) 323-331.
  • Temelkan Bakır, İnci Sönmezoğlu, Filiz İmer, Reşat Apak, Antioxidant/prooxidant effects of alpha-tocopherol, quercetin and isorhamnetin on linoleic acid peroxidation induced by Cu(II) and H2O2, International Journal of Food Sciences and Nutrition, 65 (2014) 226-234.
  • Kubilay Güçlü, Gülşah Kıbrıslıoğlu, Mustafa Özyürek, Reşat Apak, Development of a Fluorescent Probe for Measurement of Peroxyl Radical Scavenging Activity in Biological Samples, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62 (2014) 1839-1845.
  • Ayşe Nur Tufan, Sefa Baki, Kubilay Güçlü, Mustafa Özyürek, Reşat Apak, A Novel Differential Pulse Voltammetric (DPV) Method for Measuring the Antioxidant Capacity of Polyphenols-Reducing Cupric Neocuproine Complex, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 62 (2014) 7111-7117.
  • Burcu Bekdeşer, Mustafa Özyürek, Kubilay Güçlü, Fulya Üstün Alkan, Reşat Apak, Development of a new catalase activity assay for biological samples using optical CUPRAC sensor, Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy 132 (2014) 485-490.
  • Saliha Esin Çelik, Mustafa Özyürek, Kubilay Güçlü, Esra Çapanoğlu Güven, Reşat Apak, Identification and Antioxidant Capacity Determination of Phenolics and their Glycosides in Elderflower by On-line HPLC-CUPRAC Method, Phytochemical Analysis, 25 (2014) 147-154.
  • Sema Demirci Çekiç, Aslı Neslihan Avan, Seda Uzunboy, Reşat Apak, A colourimetric sensor for the simultaneous determination of oxidative status and antioxidant activity on the same membrane: N,N-Dimethyl-p-phenylene diamine (DMPD) on Nafion, Anal. Chim. Acta (2015), http://dx.doi.org/10.1016/j.aca.2015.01.041.

Çalıştay
27-28 Ekim 2014 tarihlerinde Uluslararası Antioksidan Çalıştayı 2014 etkinliği İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenmiştir. Bu özel çalıştay IUPAC (Uluslararası Teorik ve Uygulamalı Kimya Birliği) tarafından desteklenen ‘Antioksidanların reaktif oksijen ve azot türlerini (ROS/RNS) süpürme aktivitelerini değerlendirmede kullanılan yöntemler’ başlıklı proje (Proje No: 2013-015-1-500 Apak) kapsamında gerçekleştirilmiştir. Çalıştayda Avustralya, Yunanistan, İspanya, İsrail ve Türkiye’den gıda analitik kimya, gıda teknolojisi, biyokimya ve tıbbi kimya alanlarında deneyimli araştırmacılar biraraya gelerek IUPAC projesinin çıktılarını diğer katılımcılarla paylaşmışlardır.

Fiyat teklifi
TÜBİTAK ve BAP vb. çeşitli projeler için kurum içi ve kurum dışı farklı birimlerden talep edilen analizler için fiyat teklifleri verilmiştir.

Web sitesi
Merkez’e ait web sitesi adresi http://gaam.istanbul.edu.tr olarak belirlenmiştir. Web sitesi için altyapı hazırlığı yapılmış olup şu an itibariyle yayına hazır hale getirilmektedir. Web sitesi sorumlusu Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Saliha Esin ÇELİK’tir.

İndirmek için lütfen aşağıdaki ikona tıklayınız.

Faaliyet

15/02/2015